У минулій статті ми розповіли про перший пункт підготовки зображень до публікації на сайті - зміні розмірів зображень. Другим пунктом підготовки зображень, є стиснення зображень.

Зображення, отримані за допомогою цифрових фотокамер або сучасних мобільних телефонів, як правило мають досить велику вагу - мегабайти. Навіть після того, як розміри зображення будуть зменшені, його вага, найчастіше, може мати можливість для оптимізації. Що дає оптимізація (стиснення) зображення? Меншу вагу, перш за все, дозволяє зображенню швидше завантажаться. Крім того, стислий зображення займає менше місця на сервері. Уявіть собі, наприклад, інтернет-магазин з тисячами товарів на кожен з яких є кілька зображень - уявляєте скільки місця на сервері вони займуть?

Є ще один аспект, який слід згадати - так як неоптимізовані зображення збільшують час завантаження сторінок сайту, то це погано відбивається на поведінці відвідувачів, які можу піти не дочекавшись поки зображення в кілька мегабайт завантажиться на їх пристрої, та й пошукові системи дуже не люблять стиснені зображення.

У минулій статті ми розглянули онлайн сервіс IM2GO який надає можливість виконати ряд операцій над зображеннями. Він має функцію стиснення зображень, ця функція не дає максимально гарного результату. Тому ми розглянемо два сервіса, що дають максимальне стиснення при хорошій якості зображення.

 

1. COMPRESSJPEG

https://compressjpeg.com/

Цей онлайн сервіс має кілька функцій, але ми розглянемо тільки необхідні - Зменшення розміру зображень форматів JPG іpNG.

Для стиснення зображень формату JPG необхідно на відповідній вкладці завантажити зображення, натиснувши на кнопку "Завантажити" або перетягнути файл зображення мишкою. Підтримується завантаження декількох зображень відразу.

Як тільки зображення завантажаться на сервер автоматично почнеться їх стиснення. Весь процес можна спостерігати на екрані. По закінченню стиснення буде запропоновано завантажити зображення, натиснувши на кнопку "Завантажити" на іконці зображення. Якщо завантажено було кілька зображень, то їх можна завантажити усі відразу, натиснувши на кнопку "Завантажити усе". Зображення будуть запаковані в ZIP архів.

Так само точно стискаються і зображення формату PNG - потрібно тільки перемкнутися на відповідне вкладку. Однак, як показав практичний досвід, зображення даного формату краще сжимати використовуючи інший сервіс.

 

2. TINYPNG

https://tinypng.com/

Цей онлайн сервіс дозволяє стискати як зображення формату PNG, так і зображення формату JPG. Однак в стисненні зображень JPG він програє розглянутому вище сервісу. А ось в стисненні зображень формату PNG він навпаки показує кращі результати.

Тут теж усе максимально просто - завантажили зображення, натиснувши на іконку завантаження та звантажте стисле зображення. Є можливість завантаження багатьох зображень відразу.