Основу візуального сприйняття контенту становлять зображення. Дуже часто власники сайтів просто відкривають пошукову систему, роблять пошук по зображеннях і беруться першi понтавівшееся зображення. Однак така практика може бути чревата проблемами - адже все зображення мають свого власника. Існує ряд ліцензій для зображень. Щоб визначити які саме зображення можна використовувати на своєму сайті розглянемо які саме ліцензії існують, а потім розберемося де взать зображення длябесплатного використання.

 1. Public Domain  - ця ліцензія застосовується для зображень, автори яких, оголосили їх дозволеними до вільного використання. Зображення під етойліцензіей можна сміливо іспользоватьна своєму сайті.

 2. Creative Commons  - ця ліцензія передбачає 6 видів використання зображення. Зображення з такою ліцензією можна використовувати вільно тільки зазначенням автора і тільки якщо вони позначені як CC Attribution (скорочено CC-BY) або CC Attribution - Share Alike (CC-BY-SA).

 3. Royalty-Free  - ця ліцензія передбачає, що зображення повинно бути куплено, але після покупки його можна використовувати необмежену кількість разів. Цю ліцензію можна перевести як "Покупка для необмеженого використання".

 4. Rights-Managed  - цей вид ліцензії передбачає обмеження кількості використання зображення після покупки. За кожне використання зображення потрібно окремо платити.

Таким чином бажано використовувати на своєму сайті зображення з ліцензією Public Domain.

 

Де взяти безкоштовні зображення для сайту

Насправді в мережі існує безліч сайтів з безкоштовними зображеннями, але впершу чергу варто звернути увагу на серйозні проекти з великими банками зображень.

 https://pixabay.com/ru/  - мабуть найкращий з банків зображень, які можна сміливо використовувати. На першій сторінці сайту є наступне повідомлення: "Pixabay - це енергійне співтовариство креативників, які обмінюються авторськими правами на зображення і відеоролики. Весь вміст випущено за ліцензією Pixabay, що робить його безпечним для використання, не запрошуючи дозволу і не віддаючи належне художнику - навіть в комерційних цілях ". Це нас повністю влаштовує.

 https://unsplash.com/  - сайт повідомляє, що це: "Інтернет-джерело вільно використовуваних зображень". Сайт має великий вибір зображень, які зручно розбиті по категоріям.

 https://burst.shopify.com/  - "Free stock photos for websites and commercial use" - Безкоштовні стокові фото для сайтів і комерційного використання . На сайті є велика кількість якісних фотограв.

 https://www.pexels.com/  - "All photos and videos on Pexels can be downloaded and used for free" - Все фото і відео на Pexels можна скачати і використовувати безкоштовно. На сайті є безліч безкоштовних фото і відео.

 https://imaggeo.egu.eu  - сайт є географічним архівом зображень і відео Європейського союзу наук про Землю з великим вибором зображень природи і ландшафтів. Однак на сайті сказано: "Всі матеріали в цій базі даних захищені авторським правом відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 3.0, що означає, що контент Imaggeo належить окремим творцям і що вони завжди повинні вказуватися при їх використанні". Тобто при використанні зображень з сайту необхідно вказувати власників.

 https://ccsearch.creativecommons.org/  - пошукова система по безкоштовним зображенням але з ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, що вимагає вказівки авторства.